Yoga en afvalscheiden

Een wonderlijke samenkomst van yoga en afval beleefde ik een week geleden toen ik mijn afval ging scheiden i.s.m. het Zero Waste Lab.

ZERO WASTE LAB.

is een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie. Het attendeert mensen op het terug gaan naar een circulaire maatschappij. Organisch en plastic afval breng je naar het lab zodat het een tweede bestemming krijgt. Dit is het eerste Zero Waste Lab in Nederland. Een plek waar je naar toe kunt voor een praatje en tegelijkertijd je afval terug brengt in de cirkel van hergebruik.

De ruimte van het Lab is ingericht met afval dat getransformeerd is tot kunst. Achter een piepkleine balie word ik te woord gestaan door Kabul Veldhoen, die enthousiast vertelt over het hele idee. Om bewoners te stimuleren krijg je een jute zak mee om hierin dun plastic te verzamelen. Bij inlevering van een volle zak krijg je een waardepunt die ingeleverd kan worden bij ondernemers in de buurt voor korting op producten.

Yoga.

Na een week van plastic sparen wordt ik somber. De jutezak zit na een week van scheiden al behoorlijk vol. Ik word me hierdoor nog meer bewust van afval en het uitputten van grondstoffen. Het lijkt een lesje in bewustzijn te worden. Ik kan dan wel aan yoga doen en bewust worden van mijn lijf en zicht krijgen op denkpatronen, maar hoe bewust ben ik eigenlijk? Nee zeggen tegen spullen, minder electriciteit gebruik, meer delen, moeite doen om elke week mijn afval naar het lab te brengen. Ja, het vraagt om gedragsverandering. Gaat mij dit lukken? Het is een dwaze vraag, want gezien de huidige situatie in het milieu, heb ik geen keus.

Kwartje.

Het kwartje valt. Ik begin het leuk te vinden om mijn afval te scheiden. In winkels de producten daar al uit de verpakking te halen en achter te laten in de winkel. Nee zeggen tegen plastic tasjes die mij aangeboden worden. Onderweg mijn yogaoefeningen doen als ik plastic opraap van de grond.Het is een nieuwe wereld waar ik in stap. Yoga en afval scheiden gaat heel goed samen. Yoga helpt, maar afval scheiden maakt mij bewust of is het andersom?

Meer weten?

kijk op: www.zerowastelab.amsterdam of www.degezondestad.org      Adres: Zero waste lab, Dapperplein 84, Amsterdam Oost.