Waarom zou je slapen?

WAAROM ZOU JE SLAPEN ?

We hebben slaap nodig om ons fit en uitgerust te voelen. Mensen die niet goed slapen zijn overdag sneller prikkelbaar, werken minder geconcentreerd en hun reactievermogen wordt ook trager. Lichamelijk wordt het systeem ontregeld.

Hoeveel uur slaap heb je nodig per nacht?
Er zijn verschillende inzichten, maar over het algemeen is een nachtrust van acht uur
aan te raden. Mensen zijn verschillend. Baby’s hebben veel slaap nodig, om zich goed te kunnen ontwikkelen. peuters doen nog een middagslaap en eigenlijk zouden tieners zo’n beetje 10 uur slaap nodig hebben om de hersenen goed te laten ontwikkelen. Er gebeurt veel in die periode met de hersenen van tieners.
Het is voor ieder individu belangrijk om te weten met hoeveel slaap je goed de dag door komt en waarbij jij je goed voelt.

Heb je moeite met inslapen?
Ga dan eens na waar dit aan kan liggen. Nog laat bezig zijn met je telefoon of je computer heeft uitgewezen dat dit niet handig is voor het aanmaken van melotamine. Een film kijken op het late uur zorgt ervoor dat de informatie daarna nog verwerkt moet worden en het inslapen kan bemoeilijken. Stress en piekeren kunnen ook je nachtrust verstoren.

Tijdens het slapen zijn er verschillende fases. Bij elke fases verandert de hersenactiviteit. De fases hebben een vaste volgorde ook wel de slaapcyclus die je zo’n zes maal per nacht doorloopt.

1.Overgangsfase tussen waken en slapen, deze duurt drie tot vijf minuten.
De lichaamstemperatuur daalt en de spieren ontspannen. Er zijn langzame oogbewegingen. Ogen draaien langzaam weg en je hebt moeite om je ogen open te houden. In deze fase is het goed mogelijk dat je een schok voelt of dat je valt. Dit is een slaapstuip en je bent weer klaar wakker. Geluiden kunnen je ook weer uit dit stadium trekken.

2. De diepere slaap hierna duurt ongeveer dertig tot veertig minuten. Deze slaap doe je zo’n beetje 50 procent van de totale slaapduur per nacht. Het is de ‘echte’ slaap.

3/ 4 De stadia van drie en vier wordt meestal als één geheel beschouwd. In dit stadium is de algehele ontspanning er en je bent moeilijk wakker te krijgen. De ademhaling is diep en de hartslag regelmatig en langzaam.
In het begin van de nacht is deze fase erg lang maar in de volgende cycli wordt het steeds korter. Tijdens deze fase komen er groeihormonen vrij zodat het lichaam zich herstelt en nieuwe energie opdoet.
Als je ouder wordt zal deze fase met name steeds korter zijn hierdoor kan het verfrissende gevoel van slaap af gaan nemen.

5. REM-slaap
Dit is het het stadium van de REM-slaap of droomslaap. Wist je dat je
grote spieren van je ledematen dan verlamd zijn? Dit is om je te behoeden om je bed uit te komen om datgene wat je droomt uit te gaan voeren.
Aan de snelle oogbewegingen onder de oogleden kun je zien of iemand in zijn of haar Remslaap zit. De hersenen zijn dan zeer actief.
De wetenschappers zijn er nog niet uit waarom dit zo is. Men denkt dat het te maken heeft met het verwerken van informatie. De fases van de de remslaap worden steeds langer naarmate de nacht vordert. De droomslaap neem ongeveer 25 procent van de totale slaapduur in beslag.

Slaaptips:
1. Zorg voor een goed geventileerde kamer en laat het raam op een kiertje staan.

2. Zorg dat je je slaapkamer zo donker mogelijk maakt. Op het slaap-waakritme heeft licht grote invloed. Er worden hormonen aangemaakt bij het lichter worden.

3. Ga ontspannen naar bed. Zorg dat je een uur van te voren je tabblet/telefoon
of het kijken van een film vermijd. Inplaats daarvan luister naar ontspannende
muziek. Klassieke muziek kan hierbij helpen. Een fijne geur (lavendel) en wat ontspanningsoefeningen helpen je om sneller in slaap te vallen en dan ook de nacht
door te slapen.

4. Lezen zorgt er voor dat je je kunt ontspannen. Een roman brengt je in een andere wereld en geeft rust. Een half uur van te voren en dan wel op tijd het boek weg leggen.

5. Een vast avondritme kan je helpen om je lichaam er aan te herinneren dat het alvast slaaphormonen gaat produceren. Hierdoor kun je jezelf al een behoorlijk cadeau doen.

Het gaat er om dat je jezelf leert om heel gedisciplineerd te zijn wat slapen aangaat. Denk er niet te licht over. Laat de buiten wereld voor wat ie is en kom in je eigen gezonde ritme van slapen en waken.